Genel

Tüm Zamanların En İyi Filmleri Arasında Gösterilen 10 Amerikan Filmi

1- 12 Years a Slave (12 Yıllık Esaret) – Steve McQueen

Yapım yılı: 2013

Oyuncular: Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’o, Sarah Poulson

Amerikan’nın New York eyaletinde özgür bir siyahi olarak hayata gözlerini açan ve 1841 yılında Washington’da kaçırılıp köle olarak satılan Solomon Northup’un 12 sene boyunca köle olarak yaşamak zorunda kaldığı dram dolu hayatı anlatılmaktadır. Film, Solomon Northup’un 1853 yılında aynı isimle yazmış olduğu Twelve Years a Slave isimli anılarından sinemaya uyarlanmıştır. 2014 yılında Oscar ödüllerinde En İyi Film Ödüşü almıştır. Filmin yapımcı koltuğunda Bard Pitt oturmaktadır. Dünya sinema tarihinde ırkçılık ile ilgili başyapıtlardan bir tanesidir.

Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:

– ”Hakikaten, en çok hangisinden korktuğuma karar vermek zordu: Köpekler, timsahlar ya da insanlar!”

– ”Ben hayatta kalmak istemiyorum. Ben yaşamak istiyorum.”

2- The Tree of Life (Hayat Ağacı) – Terrence Malick

Yapım yılı: 2011

Oyuncular: Jessica Chastain, Brad Pitt, Sean Penn, Tye Sheridan, Hunter McCracken, Fiona Shaw, Laramie Eppler, Dede Gardner

Sinematografisiyle izleyenleri büyüleyen filmin görüntü yönetmenliğini Emmanuel Lubezki üstlenmiştir. Film, Uluslararası Cannes Film Festivali’nde ”Altın Palmiye” ödülü kazanmıştır. Odağına aileyi alan filmi, insana ait olan değerleri, toplum içerisinde bireylerin yerini imgelerle sorgulayan başarılı bir başyapıttır. Tam olarak filmi anlayabilmek ve sağlıklı çıkarımlarda bulunabilmek için birkaç defa izlenmesi gerekmektedir. İzleyenlerinin zihninde mükemmel izler bırakan filmin müzikleri, makyajları, kurgusu, efektleri, ışık kullanımı, sinematografisi, oyuncu performanları sinema tarihinde efsane hale gelmiştir.

Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:

– ”Dünyanın hiçbir yerinde belanın sizi bulamayacağı bir sığınak yoktur.”

– ”Bu dünyada başarılı olmak istiyorsanız acımasız olacaksınız. İyi olursanız, insanlar sizi istismar eder.”

– ”Hayat devam ediyor. İnsanlar gelip geçiyor. Hiçbir şey aynı kalmıyor.”

3- Schindler’s List (Schindler’ın Listesi) – Steven Spielberg

Yapım yılı: 1993

Oyuncular: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes

Gerçek bir hayat hikayesinden yola çıkılarak filmleştirilmiş harika bir başyapıt. 2. Dünya Savaşı devam ederken Alman bir iş adamının Polonya’da kurduğu fabrikasında çalıştırdığı Yahudi işçilerin hayatını kurtarması anlatılmaktadır. Schindler’s List, 1994 yılında 12 dalda Oscar’a aday olmuş ve 7 dalda ödül kazanmıştır. En iyi film, yönetim, kurgu, sanat yönetimi, görüntü, özgün müzik ve senaryo uyarlaması dallarında oscarları toplamış ve dünya sinema tarihine adını kazımıştır.

Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:

– ”Yalanlarımız ortaya çıkmadıkça, hepimiz dürüstüz.”

– ”Düşünün… Çünkü henüz yasaklanmadı.”

– ”Öldürme yetkisine sahip olup da öldürmüyorsan güçlüsündür.”

– ”Karanlıktaysan gölgen bile seni yalnız bırakır.”

4- Eyes Wide Shut (Gözleri Tamamen Kapalı) – Stanley Kubrick

Yapım yılı: 1999

Oyuncular: Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack, Todd Field, Leelee Sobieski, Vinessa Shaw, Sky du Mont, Julienne Davis, Marie Richardson

Erotizm ve gerilimi harmanlamayı başarmış bir başyapıttır. Sembolik öğelerin çokça yer verildiği film, Kubrick hayranlarını her izlediklerinde tekrar tekrar heyecanlandırmaktadır. Kadın-erkek ilişkilerini muazzam görüntüler eşliğinde sunan film yaklaşık olarak 400 günde çekilmiştir. Film, Stanley Kubrick’in son filmi olma özelliği taşımaktadır. Arthur Schnitzler’in ”Traumnovelle” isimli eserinden uyarlanmıştır. Zamanla kült film haline gelen film, Kubrick’in sinema dünyasına miras bıraktığı en büyük armağanıdır. Filmin hikayesi örgüsü, estetik sinematografisi, oyunculukları, sanat yönetimi, kurgusu olağanüstüdür ve ders niteliğindedir. Dünyaca ünlü yönetmen Stanley Kubrick, ”Eyes Wide Shut” filmini tamamladıktan üç gün sonra vefat etmiştir.

Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:

– ”Hiçbir düş sadece bir düş değildir.”

– ”Minnettar olmalıyız hayata, bütün maceralarını atlatmayı başardol, ister gerçek olsun, ister rüya…”

5- Back to Future (Geleceğe Dönüş) – Robert Zemeckis

Yapım yılı: 1985

Oyuncular: Christopher Lloyd, Michael J. Fox, Lea Thompson, Claudia Wells, Elisabeth Shue

Senaryosunu Robert Zemeckis’in yazdığı, Bob Gale’in senaryo ekibinde yer aldığı ve Steven Spielberg’in yürütücü yapımcılığını üstlendiği bir başyapıttır. Filmin kamera arkası görüntüleri görülmeye değerdir. Filmin 2016 yılında çizgiromanı yayınlanmıştır. Ayrıca 2007 yılında Amerikan Kongre Kütüphanesi tarafından ”kültürel, tarihi ve estetik olarak” önemli filmler arasında seçilmiş ve filmin ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:

– ”Yol mu? Gittiğimiz yerde yola ihtiyacımız yok.”

– ”Bu tahmin ettiğimden daha ciddi bir durum, annen babanın yerine sana aşık oldu.”

6- Casablanca – Michael Curtiz

Yapım Yılı: 1942

Oyuncular: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Claude Rains, Paul Henreid, Peter Lorre, Conrad Veidt, Dooley Wilson

Yönetmen Michael Curtiz’in efsane hale gelmiş olan Casablanca dönemin sinema tarzına karşı, postmodern bir anlayışa sahiptir. Ülkemizde birçok televizyon kanalında defalarca yayınlanmıştır. Humphrey Bogart, Ingrid Bergman gibi Hollywood starlarının filmde sergiledikleri oyunculuk performansları efsaneleşmiştir. Siyah beyaz olarak çekilmiş en iyi filmler listelerinde hep ilk sıralarda kendine yer bulmuştur. Sinema tarihinin en ikonik repliklerinden birçoğu Casablanca filmine aittir.

Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:

– ”Dünya harabeye dönerken biz aşık olmakla uğraşıyoruz.”

– ”Sana iki kelimelik, sonunu bilmediğim bir hikaye anlatayım mı?

– ”Bir daha çal, Sam. Eski günlerin hatırı için… Onu çal Sam. Hadi… ‘As time goes by’ı çal.

7- Taxi Driver (Taksi Şoförü) – Martin Scorsese

Yapım yılı: 1976

Oyuncular: Robert De Niro, Jodie Foster, Martin Scorsese, Cybill Shepherd, Harvey Keitel, Peter Boyle

Taxi Driver filmi, basit bir taksi sürücüsünün hikayesi değildir. Martin Scorsese’in toplum içindeki yabancılaşmayı usta ama aynı zamanda seyirciyi rahatsız edecek bir şekilde anlatmığı sinema filmidir. Filmin alt metninde aslında ”kahraman olmak” arzusunun yattığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Düzene dur deme, kötü günleri geride bırakma ve ”koruyucu” olma kaygısı taşınıyor. Oyuncu Robert De Niro, ”Taxi Driver” filmi için gerçek bir taksici lisansı aldı ve iki ay boyunca taksi şöförlüğü yaptı. Öte yandan De Niro, aksanı için Ortabatı lehçeleri üzerine çalışırken psikolojik rahatsızlıkları da araştırdı. Robert De Niro ile devleşirken, Scorsese’in filmografisinin en etkileyiciyapımı olarak da adını sinema tarihine yazmıştır. Film, 4 farklı dalda Oscar’a aday olmuş ve Uluslararası Cannes Film Festivali’nde en iyi filme verilen Altın Palmiye ödülünü kazanmıştır. 

Filmle ilgili yapılan yorumlardan bazıları şunlardır.

– ”Bana göre Bay Scorsese’in Taxi Driver filmi şiddet konusunda en yüksek sanatkarlık seviyesindedir.” Ingmar Bergman

– ”İzlediğim en özel sahneler bu filmde yer almaktadır.” Quentin Tarantino

8- Pulp Fiction (Ucuz Roman) – Quentin Tarantino

Yapım yılı: 1994

Oyuncular: Quentin Tarantino, John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson, 

Pulp Fiction, Roger Avary’nin Oscarlı yönetmen Quentin Tarantinonu ile yazdığı kült kabul edilen bir sinema filmidir. 7 farklı dalda Oscar’a aday gösterilmiş ve En İyi Senaryo Oscar’ını almıştır. IMDB tüm zamanların en iyi filmleri sıralamasında 8. sıradadır. 

Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:

– ”Bir kişi olman, bir kişiliğin olduğu anlamına gelmez.”

– ”Eğer yanıtlarım seni korkutuyorsa, o zaman korkutucu sorular sormaktan vazgeçmelisin.”

– ”Bir insanın hatalı olduğunu kabul ettiğinde, tüm yanlışları için hemen affedildiği felsefesini duydun mu hiç ?”

9- Forrest Gump – Robert Zemeckis

Yapım Yılı: 1994

Oyuncular: Tom Hanks, Robin Wright Penn, Gary Sinise, Sally Field

1986 yılında Winston Groom tarafından aynı isimle yayımlanan romandan uyarlanarak çekilmiştir. Film içerisinde dram, komedi, romantizm, epik sahneler, psikolojik öğeler ve zaman zamanda gerilim barındırmaktadır. Film, tutkuların insanları ne denli değiştirebileceğini ve yüceltebileceğini anlatan, Amerika tarihini özet geçmeyi 142 dakikada başarmıştır. Yapımcısına ciddi bir ticari başarı elde ettirmiştir. Film, en iyi görüntü, aktör, yönetmen, görsel efeckt,uyarlanmış senaryo, en iyi düzenleme gibi dallarda 67. Akademi Ödülleri’ni kazanmıştır. Başarısının bu sırrı; en can alıcı olayı, filmde gelişen olayların gerçeklik ve hayalgücü ile çok inandırıcı bir şekilde harmanlanmasıdır. Tom Hanks filmin senaryosunu okuduktan bir buçuk saat sonra filmde oynamayı kabul etmiş. Filmde birçok gönderme vardır. ”I’m walking here, I’m walking here” demesi 1969 yapımı Midnight Cowboy filmindeki Dustin Hoffman’ın unutulmaz doğaçlamasına hoş bir gönderme yapılmıştır. Ülkemizde çeşitli televizyon kanallarında defalarca yayınlanmıştır. Kimi film eleştirmenleri Forrest Gump karakterinin abartıldığını düşünmektedir. 

Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:

– ”Annem mi haklıydı yoksa teğmen Dan mı bilemiyorum. Herkesin bir kaderi mi var, yoksa rüzgara kapılmış gibi tesadüfen oraya buraya mı sürükleniyoruz? Bence her ikisi de doğru. Belki ikisi de aynı anda oluyor.”

– ” Aptalca davranan aptaldır.”

– ”Hayat bir kutu çikolata gibidir, içinden ne çıkacağını hiçbir zaman bilemezsin.”

– ”Annem her zaman şöyle söyler eğer ileriye gideceksen geçmişi arkanda bırakman gerekir.”

– ”Ben zeki bir adam değilim ama aşkın ne olduğunu çok iyi biliyorum.”

– ”Hayata devam edebilmen için geçmişi geride bırakman gerekir.”

10- Her (Aşk) – Spike Jonze

Yapım Yılı: 2013

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Scarlett Johansson

Olay örgüsü klasik romantik sinema filmlerden farklı değildir. Her, bir insan bir işletim sistemiyle aşk yaşarsa ne olurun cevabını aramıştır. Toplumdaki yalnızlaşan bireyin; teknolojiyle flörtleşmesinin, bağımlılığa dönüşmesi başarılı bir şekilde filme işlenmiştir. Modern toplumlarda, teknolojinin insan yaşantısına kattığı değişimleri gözlemlememizi sağlayan önemli bir başyapıt. Muhteşem alternatif posterlere sahip olan film, yönetmen Spike Jonze’ye senaryo dalında Altın Küre ve Oscar ödüllerini kazandırmıştır.

Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:

– ”Bazen sanki hiç hissedemeyeceğim şeyleri hissettiğimi düşünüyorum. Sanki her şeyi hissetmişim de, artık hiçbir şey hissedemeyecekmişim gibi”

– ”Geçmiş kendimize anlatıp durduğumuz hikayelerden ibaret.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like