1- Her (Aşk) – Spike Jonze
Yapım Yılı: 2013
Oyuncular: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Scarlett Johansson
Olay örgüsü klasik romantik sinema filmlerden farklı değildir. Her, bir insan bir işletim sistemiyle aşk yaşarsa ne olurun cevabını aramıştır. Toplumdaki yalnızlaşan bireyin; teknolojiyle flörtleşmesinin, bağımlılığa dönüşmesi başarılı bir şekilde filme işlenmiştir. Modern toplumlarda, teknolojinin insan yaşantısına kattığı değişimleri gözlemlememizi sağlayan önemli bir başyapıt. Muhteşem alternatif posterlere sahip olan film, yönetmen Spike Jonze’ye senaryo dalında Altın Küre ve Oscar ödüllerini kazandırmıştır.
Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:
– ”Bazen sanki hiç hissedemeyeceğim şeyleri hissettiğimi düşünüyorum. Sanki her şeyi hissetmişim de, artık hiçbir şey hissedemeyecekmişim gibi”
– ”Geçmiş kendimize anlatıp durduğumuz hikayelerden ibaret.”
2- Spring, Summer, Fall, Fall, Winter… and Spring – Kim Ki-duk
Yapım Yılı: 2003
Oyuncular: Ha Yeo-Jin, Kim Yeong-min, Yeong-su Oh, Jae-Kyeong Seo, Jung-Young Kim
Film, gölün ortasında kurulmuş olan bir Budist manastırında geçer. Şiirsel bir anlatıya sahip filmin sinematografisi izleyenlerini büyülemektedir. Görüntü yönetmenliğini Dong-hyeon Baek üstlenmiştir. Filmin senaryosunu yazan yönetmen Kim Ki-duk aynı zamanda filmin montajını da kendisi yapmıştır.Güney Kore sinemasının nadide bir çiçeği haline gelen Spring, Summer, Fall, Fall, Winter… and Spring filmi, tüm zamanların en iyi Asya filmleri arasında gösterilmektedir.
Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:
– ”Tutku, bağlanmayı doğurur; bağ, öldürme isteğini… Sahiplenme duygusu, öldürme isteğini doğurur.”
– ”Sahiplenme tutkun uyandı yalnızca ve bu da öldürme isteğini uyandırır.”
– ”Ruhu azapta… Ruhunda sükunu olduğunda bedeni de sağlığına kavuşacak.”
3- Like Someone in Love (Sevmek Gibi) – Abbas Kiatostami
Yapım Yılı: 2012
Oyuncular: Rin Takanashi, Tdashi Okuno, Ryo Kase, Denden, Reiko Mori, Tomoaki Tatsumi
Senaryosu İranlı yönetmen Abbas Kiatostami’ye ait film, Fransa-Japonya ortak yapımıdır. Like Someone in Love, 2012 yılında Uluslararası Cannes Film Festivali’nde ”Altın Palmiye” için yarışmıştır. Çekimleri Japonya’da gerçekleştirilen filmin görüntü yönetmenliğini Katsumi Yanagijima üstlenmiştir. Abbas Kiatostami, Like Someone in Love filmiyle kimi zaman sinemanın önünde engel gibi duran kültürel farklılıklar, sınır çizgileri, diller ve toplumsal beğeniler gibi engelleri yıkmıştır. Ayrıca yönetmen bu filmiyle kendi filmografisinin tamamen dışına çıkmıştır.
Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:
– ”Tecrübe yalanları kabul etmek demek mi?”
– ”Yaptığım tüm hataları bilmemeyi tercih ederim.”
4- Into the Wild (Özgürlük Yolu) – Sean Penn
Yapım Tarihi: 2007
Oyuncular: Emile Hirsch, Catherine Keener, Hal Holbrook, Kristen Stewart, Vince Vaughn, Marcia Gay
Into the Wild, Jon Krakauer’in 1996 yılında yayımlanan ve Christopher McCandless isimli bir gencin maceralarını anlatan, sinema filmiyle aynı isme sahip olan kitabından uyarlanmıştır. Film, insanın kirlilikten hayatın saflığına ve temizliğe dönüşünün hikayesidir. Mükemmel sinematografisiyle izleyenleri büyüleyen filmin görüntü yönetmenliğini Eric Gautier üstlenmiştir. Film materyal dünyaya sırtını dönmüş bir gencin hikayesini anlatan film, tüm dünyada fenomen hale gelmiştir.
Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:
– ”Televizyon olmadığı için pencereden bulut seyretmeye başladım. Oradaki yayın çok daha iyi, haberleri daha güvenilir.”
– ”Çoğu insan onları mutsuz eden koşullarda yaşıyor ve gene de bunu değiştirmek için hiçbir şey yapmıyor. Çünkü güvenli, rahat, rutin bir hayata koşullanmış durumdalar.”
– ”Mutluluk sadece paylaşıldığı zaman gerçektir.”
– ”Düşüncelerini anlatan kelimelerin git gide anlamsızlaştığını farkettim.”
5- Chungking Express (Hong Kong Ekspresi – Wong Kar-Wai
Yapım Tarihi: 1994
Oyuncular: Takeshi Kaneshiro, Faye Wong, Tony Leung Chiu Wai, Brigitte Lin, Valerie Chow
Chungking Express, Asya Sineması’nın usta yönetmenlerinden Wong Kar-Wai’nin filmografisinin en başarılı filmlerindendir. Rengarenk bir sinematografiye sahip filmin görüntü yönetmenliğini Christopher Doyle ve Andrew Lau üstlenmişlerdir. Konusuyla insan ruhuna başarılı şekilde dokunmayı başarmış harika bir başyapıttır. İzleyenlerini kimi zaman güldüren, kimi zamanda gözlerini dolduran film aslında yalnızlık üzerinden anlatılan dramla dolu güzel bir aşk filmidir. Efsaneleşmiş hale gelen filmin müziklerine ayrı bir parantez açmak gerekir. Enfes müziklerde Frankie Chan ve Roel. A Garcia imzası bulunmaktadır.
Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:
– ”Yüksek sesli müzik dinlemek beni düşünmekten alıkoyuyor.”
– ”Şifre ‘Sana 10.000 senedir aşığım.’ ”
– ”Anıların son kullanma tarihi var mıdır? Hatıralar kutulansay
dı onların da son kullanma tarihi olur muydu? Eğer öyleyse asırlar boyu bozulmamalarını isterdim.”
– Bazen aşkta çok talihsiziz. Ben böyle olduğumda koşarım. Koştuğun zaman vücudun su kaybeder. Geriye gözyaşları için su kalmaz.”
6- Lost in Translation (Bir Konuşabilse) – Sofia Coppola
Yapım Tarihi: 2003
Oyuncular: Scarlett Johansson, Bill Murray, Giovanni Ribisi, Anna Faris, Catherine Lambert
Lost in Translation, genç film yönetmeni Sofia Coppola’nın melankolik bir atmosfere sahip ve izleyenlerini etki altına alan başarılı bir filmidir. Başarılı performanlar sergileyen filmin oyuncuları canlandırdıkları karakterlere hayat vermişlerdir. Tokyo şehrini güzel bir şekilde beyazperdeye yansıtan film, izleyenlerini Tokyo’ya seyahat etmeye heveslendirmektedir. İnsan ilişkilerini ve durum hikayelerini seven sinemaseverlerin severek izleyeceği bir başyapıttır. Film, Akademi Ödülleri’nde En İyi Özgün Senaryo Ödülü kazanmıştır.
Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:
– ”Evliliğinde çocuk gibisin. Araba kullanmayı bilsen de kaçınılmaz kazalar vardır.”
– ”Kim olduğunu ve ne istediğini bilirsen, olayların seni üzmesine daha az izin verirsin.”
7- The Machinist (Makinist) – Brad Anderson
Yapım Tarihi: 2004
Oyuncular: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh, Aitana Sanchez, John Sharian
The Machinist, kurgusu ile yalnızlığı başarılı bir şekilde beyazperdeye aktarılmış psikolojik-gerilim filmidir. Christian Bale, filmde oynamak için yirmi beş kilo vermiştir. Filmin çekimleri İspanya’da gerçekleştirilmiştir. Filmin orijinal adı El Maquinista’dır. Filmin senaryosunu Scott Kosar yazmıştır. Sinematik mekanların bolca kullanıldığı filmin görüntü yönetmenliğini Xavi Gimenez üstlenmiştir. The Machinist filmi için Avrupa’da birçok film eleştirmeni taklit film, özgün olmayan film eleştirilerini yapmıştır.
Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:
– ”İçinde rahat edemiyorsan, evde bulunmak neye yarar ki?”
– ”Eğer hiç uyumuyorsan, en kötü kabusundan nasıl uyanacaksın?”
8- Uzak – Nuri Bilge Ceylan
Yapım Yılı: 2002
Oyuncular: Muzaffer Özdemir, Mehmet Emin Toprak, Nazan Kesal, Ebru Ceylan, Feridun Koç
Uzak, sinematografisiyle izleyenleri hem üşüten hemde ısıtan mükemmel bir sinema filmidir. Taşra ve şehir imgesinin çarpıştığı bir başyapıttır. Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’nın taşra üçlemesinin son filmidir. Yönetmenin en fazla ödül aldığı sinema filmidir. Uluslararası Cannes Film Festivali’nde büyük ödülü ”Uzak” ile kazanmıştır. Ayrıca 76. Oscar ödüllerinde ülkemizin yabancı dilde en iyi film dalında Oscar aday adayı olarak seçilmiştir.
Filmin en unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:
– ”İnsanlar kendileriyle yaşar, kendileriyle ölürler.”
– ”Bazı insanlar çok uzaktalar. Bizim asla gidemeyeceğimiz yerdeler.”
– ”Çünkü paranın mutlu etmediğinin farkındasın. Sen şu masada geçmişini arıyorsun. Bize derdin ki, ben Tarkovski gibi filmler yapacağım. İnsanlar kendileriyle yaşar kendileriyle ölür. Sen ölümünü erken ilan ettin.
9- Taxi Driver (Taksi Şoförü) – Martin Scorsese
Yapım yılı: 1976
Oyuncular: Robert De Niro, Jodie Foster, Martin Scorsese, Cybill Shepherd, Harvey Keitel, Peter Boyle
Taxi Driver filmi, basit bir taksi sürücüsünün hikayesi değildir. Martin Scorsese’in toplum içindeki yabancılaşmayı usta ama aynı zamanda seyirciyi rahatsız edecek bir şekilde anlatmığı sinema filmidir. Filmin alt metninde aslında ”kahraman olmak” arzusunun yattığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Düzene dur deme, kötü günleri geride bırakma ve ”koruyucu” olma kaygısı taşınıyor. Oyuncu Robert De Niro, ”Taxi Driver” filmi için gerçek bir taksici lisansı aldı ve iki ay boyunca taksi şöförlüğü yaptı. Öte yandan De Niro, aksanı için Ortabatı lehçeleri üzerine çalışırken psikolojik rahatsızlıkları da araştırdı. Robert De Niro ile devleşirken, Scorsese’in filmografisinin en etkileyiciyapımı olarak da adını sinema tarihine yazmıştır. Film, 4 farklı dalda Oscar’a aday olmuş ve Uluslararası Cannes Film Festivali’nde en iyi filme verilen Altın Palmiye ödülünü kazanmıştır.
Filmle ilgili yapılan yorumlardan bazıları şunlardır.
– ”Bana göre Bay Scorsese’in Taxi Driver filmi şiddet konusunda en yüksek sanatkarlık seviyesindedir.” Ingmar Bergman
– ”İzlediğim en özel sahneler bu filmde yer almaktadır.” Quentin Tarantino
10- Solaris – Andrei Tarkovsky
Yapım Yılı: 1972
Oyuncular: Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis, Anatoli Solonitsin, Jüri Jarvet
Rus yönetmen Andrei Tarkovsky’nin bilimkurgu tarzında bir psikolojik bir dram filmidir. Solaris, Stanislaw Lem’in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanmıştır. Film boyunca yönetmen, şiirsel öğeleri sıkça kullanmış ve insanın varoluşsal amacına ilişkin soruları irdelemiştir. Uluslararası Cannes Film Festivali’nde ”Jüri Özel Ödülü” kazanmıştır. Ülkemizde zamaan zaman televizyon kanallarında yayınlanmaktadır.
Filmin en unutulmaz repliklerinden bazıları şunlardır:
– ”Biz hayatı, onu anlamlandırmak için sorguluyoruz. Henüz basit insani doğruları korumak için gizeme ihtiyaç duyuyoruz. Mutluluğun, ölümün, aşkın gizemi.
– ”Ne zaman merhamet göstersek, kendimizi harap ederiz.”
– ”Diyelim ki seni seviyorum. Aşk hissedebildiğimiz bir şey ama asla açıklayamayız. Sadece ”aşk” düşüncesi açıklanabilir. İnsan kaybedebileceğini sever.”